De workshops van Knallende Kennis

Degenen die in het middagdeel van de Landelijke Bewonersdag kiezen voor Knallende Kennis (dit kun je aangeven bij het aanmelden), hebben ter plekke de keuze uit verschillende workshops. Een deel van de workshops is al bekend!  De rest volgt spoedig. Lees de beschrijvingen hier:

‘Zo kan samenwerken ook’
Locatie: Spelershome
Bewoners nemen hun ambtenaar mee! Elk bewonersinitiatief werkt samen met een gemeente of woningcorporatie. Vaak gaat dit traag, moeizaam en levert het frustratie op, maar niet altijd. In deze inspiratiesessie vertellen succesvolle duo’s hoe het in hun wijk wél lukte. Hoor hoe de gemeente Dordrecht op zijn handen ging zitten en BewonersBedrijf Crabbehoeve zelf liet ondernemen. En hoe BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen betaalde opdrachten van de gemeente Leeuwarden binnenhaalde. De duo’s delen tips & tricks en beantwoorden al je vragen.

‘Speelruimte in betonnen stad’
Locatie: Skybox
Een stad is gegoten in steen en beton. Toch vinden creatievelingen steeds meer ruimte om de stad naar hun eigen hand te zetten en daarmee leuker te maken; urban hacking heet dat. Bij Urban Hacking gaat het erom dat bestaande objecten eenurban hacking 2 andere rol krijgen, met een nieuwe context. Wat dacht je van de regenboogzebrapaden en geveltuintjes. Of het steeds populairder wordende Restaurant Day, waarop voor één dag iedereen een restaurant aan huis mag hebben. Joop de Boer van Pop-Up City en Bas Sala van ontwerpstudio Bas Sala  geven nog veel meer voorbeelden. Daarna bedenken we samen creatieve oplossingen voor de problemen in jouw wijk.

‘It’s all about the money’
Locatie: Meetingroom
Huur, onderhoud, communicatie en attenties voor vrijwilligers. Het kost allemaal geld. En voor een bewonersinitiatief kan het best lastig zijn om hier aan te komen. Daarom krijg je in deze sessie de beste tips van drie experts: Erik Arkesteijn van KNHM, Aster van Tilburg van Voor je buurt en Safka Overweel van Stichting Doen. Hoe kan investeren, lenen, fondsenwerving en crowdfunding jouw initiatief helpen? Onze experts denken met je mee.

Vrijwilligers, het zijn net echte mensen
Mensen die hun drukke leven leven en tussendoor ook nog vrijwilligerswerk doen. Als bestuurslid of coördinator heb je een dagtaak aan het organiseren van alle mensen en alle wensen.
Een gelukkige vrijwilliger telt voor twee en voor de helft. De helft minder klachten en twee keer zoveel inzet. Meer geluk is meer betrokkenheid. Een gelukkige vrijwilliger is een supervrijwilliger! In een interactieve workshop boordevol voorbeelden uit eigen ervaring geeft Lennart Pilon je praktische tips en uitdagende vragen, die je direct in je eigen vrijwilligersorganisatie toe kan passen.

Het groen zelf doen

Locatie: Skyboxgroen

Op steeds meer plekken nemen bewoners het groenonderhoud over van de gemeente. In Leeuwarden verzorgt het BewonersBedrijf bijvoorbeeld het onderhoud van de pleinen en groenstroken in de wijk. Bewoners kunnen hierbij gebruikmaken van het Right to Challenge; het recht om de gemeente uit te dagen taken over te dragen aan bewoners die het beter, slimmer en goedkoper kunnen. Thijs Harmsen vertelt waar deze bewonersgroepen mee te maken krijgen en hoe het Right to Challenge hen kansen biedt.

Prestatieafspraken over wonen – Een hele prestatie

Locatie: Spelershome

Hoe zit het met de grotere zeggenschap die huurders hebben gekregen en wat betekent dat voor  bewoners? Wat zijn prestatieafspraken precies? Bastiaan van Perlo legt het allemaal uit. Met de nieuwe Woningwet 2015 is zeggenschap van huurdersorganisaties over het woonbeleid van corporaties en gemeente bij wet vastgelegd. De Woonbond heeft er voor gezorgd dat huurdersorganisaties als gelijkwaardige partij betrokken worden bij de lokale prestatieafspraken tussen corporaties, gemeente en huurders.  Hoe dat precies zit en antwoord op al je vragen krijg je van  Bastiaan van Perlo.

 

‘Ontdek de buurtnetwerken’

Locatie: Onder het sportveld

Laat je verrassen tijdens de interactieve voorstelling over actieve bewoners. Welke actieve bewoner is waar wanneer en wat doet ie in de wijk en hoe kun je met al die actieve bewoners verbindingen leggen? Samen met het publiek wordt antwoord gezocht op deze vragen in een theatersessie. Door Bas van Klompenburg, van Theatergroep Ongeremd en 4 jonge Flevolandse acteurs.

 

EXTRA ‘Urban hacking: Let’s do it!’
Locatie: Kleedkamer
Speciaal voor deelnemers aan de sessie ‘Speelruimte in betonnen stad’ wordt de kleedkamer omgetoverd tot creatieve hotspot. Met kunstenaars en actieve bewoners bedenken we slimme oplossingen voor jullie probleem. Bereid je voor om de handen uit de mouwen te steken en je hersenen te laten kraken.

.